Skapelsen av Ethereum: Revolutionen av Smarta Kontrakt

Av | 9 april 2024

När skaparen av Bitcoin Satoshi Nakamoto valde att publicera sitt white paper för Bitcoin valutan i 2009, så var detta en stor milstolpe för digitala valutor. Bitcoin banade verkligen vägen för en helt ny typ av ekonomi. Då insåg många programmerare hur värdefullt blockchain och digitala valutor var. Det var här som Ethereum föddes.

Bakgrunden

Ethereum kursen blev skapt av Vitalik Buterin i 2015 och målet var att utveckla en plattform som tillät en utveckling av så kallade smarta kontrakt samt DApps. Då Bitcoin i första hand fokuserar på finansiella transaktioner så ville Buterin skapa en digital valuta som var så mycket mer.

Skapandet av Ethereum

Ursprungs iden med Ethereum kom ifrån en frustration gällande de olika begränsningarna som fanns på den digitala valutan Bitcoin. Vitalik Buterin såg att man kunde använda blockchain till att utföra så kallade kodsnuttar – smarta kontrakt – detta öppnade verkligen dörrar för en mängd fler appar.

Ethereum blev skapat som ett svar på detta. Buterin valde att publicera sitt whitepaper ”Ethereum: A Next-Generation Smart Contract and Decentralized Application Platform”, den fick snabbt stort stöd ifrån mängder av utvecklare samt bolag som hade samma vision. Efter en lyckad ICO ”initial coin offering” så blev Ethereum valutan lanserad i juli 2015.

Smarta Kontrakt och DApps

En av de mest revolutionerade innovationer som Ethereum presenterade var smarta kontrakt. Detta är så kallade självutförande kodsnuttar som går på Ethereums blockchain. När du väljer att använda dig utav smarta kontrakt så kan en användare skapa avtal utan ett behov av några som helst mellanhänder eller centraliserad myndighet.

DApps eller decentraliserade appar som de även heter är en annan väldigt viktig del av Ethereums ekosystem. Detta är appar som går på Ethereums blockkedja och som smarta kontrakt så kan de skapa nya möjligheter inom finans till sociala nätverk till spel.

Decentraliserad Finans (DeFi)

Detta är en av de mest tillämpade användningarna av Ethereum valutan är Dapps och Defi. Genom att man nyttjar sig utav smarta kontrakt så kan Defi plattformar erbjuda traditionella finansiella tjänster utan att behöva ha kontakt utav banker eller andra mellanhänder. Detta inkluderar allt ifrån lån, handel och försäkringar. Defi har även snabbt blivit en av de snabbast växande sektorerna inom kryptovaluta handel och har den potentiallen att påverka hur vi tänker omkring finansiella transaktioner.

Framtiden för Ethereum

Framtiden för Ethereum ser väldigt ljus ut men det finns självklart även utmaningar för valutan. Ett problem som har existerat är det så kallade skalningsproblemet som var en kritikpunkt för plattformen och just nu så pågår det mycket arbete för att förbättra dess prestanda och kapacitet. Dessutom så har Ethereum valutan konkurrens ifrån andra plattformar som även vill kunna erbjuda liknande funktioner.

Men även med dessa utmaningar så är Ethereum fortfarande den bästa plattformen för smarta kontrakt och DApps. Med ett stort community av programmerare och utvecklare så är ekosystemet av Defi och DApps fortfarande stort och växer dagligen.